Bemutatkozunk

A Gyökössy Intézetről

A Magyarországi Református Egyház Gyökössy Endre Intézete egy olyan segítő szolgálat, amely szakszerű segítséget nyújt egyének, párok, családok és közösségek számára a lelki és spirituális jóllétet szolgálva. Különösen figyelünk arra, hogy szolgálatunk szakemberei, a meghirdetett programok és csoportok elérhetőek legyenek református lelkipásztorok számára.

„Legyen gondod önmagadra és a tanításra” – olvassuk a Bibliában. Az egyházban szolgálók számára az önmaguk lelki szükségleteiről való gondoskodás gyakran háttérbe szorul a másokhoz való odafordulás mellett. Szeretnénk felhívni arra a figyelmet, hogy nem jó, ha az áldozatos szolgálat a lelki és fizikai egészség rovására megy.

Amikor önmagunkra odafigyelünk, Isten egyik szeretett teremtményével törődünk, miközben késszé és alkalmassá tesszük magunkat Isten szolgálatra. A kiégés, az örömtelenség, az elszigetelődés nem része az elhívásunknak. Isten irgalmas a megfáradtakhoz, ezért magunkhoz is lehetünk irgalmasok.

A Gyökössy Intézet segítő szakemberei védett teret, külön időt és szakszerű segítségnyújtást kívánnak biztosítani, hogy ezzel támogassák a szolgálatukban megújulást keresőket.

Intézetünk a Magyarországi Református Egyház Missziói Szolgálatának intézménye. 2024-től egyéni és csoportos segítő szolgálatok formájában kezdi meg működését, és átveszi elődjének, az MRE Missziói Szolgálatán belül működő Gyökössy Endre Lelkigondozói és Szupervízori Szolgálatnak a feladatait is.

Intézetünk programjának megalapozását a „Lelkipásztorok lelki egészségéért” munkacsoport közös gondolkodása, tervezése jelentette 2022. október–2023. december között. Tagjai: Fekete Márton, Gacsályi Zsolt, prof. dr. Grezsa Ferenc, Járay Márton, Katona-Hegedüs Anna, Kerekes Márton, Kovács Endre, dr. Kustár György, Lenkey István, Mucsi Zsófia, prof. dr. Siba Balázs, dr. Szakács Gergely, Szépné Czippán Noémi, Szőke Etelka.

A munkacsoport 2024-től az Intézet stratégiai tanácsadó testületeként működik tovább.

Szakmai programunk kialakításához és fejlesztéséhez 2023-ban online kérdőíves kutatást végeztünk Járay Márton az SE Mentálhigiéné Intézetének tanársegédje és Tóth Gergely, a KRE Társadalom- és Kommunikációtudományi Intézetének adjunktusa szakmai vezetésével. A kutatás címe: „Társas támogatás, jóllét és spiritualitás a lelkipásztorok körében”. Ennek a reprezentatív felmérésnek az eredményei a kitöltők bevonásával még feldolgozás alatt vannak.

Intézetünk munkatársai

Hajdú Zoltán Levente

Hajdú Zoltán Levente

a Missziói Szolgálat főigazgatója, intézményvezető
gyokossyintezet_profil_mucsi-zsofia

Mucsi Zsófia

szakmai igazgató, lelkigondozás szakterületi felelős
gyokossyintezet-szoke-etelka

Szőke Etelka

pár- és családterápiás szakterületi felelős
_MCS0490 Siba Balázs (1)

prof. dr. Siba Balázs

hivatásgondozás szakterületi felelős
gyokossyintezet-kovacs-endre

Kovács Endre

lelki kísérés szakterületi felelős
_MCS0627 Grezsa Ferenc (1)

prof. dr. Grezsa Ferenc

tanácsadó, szakértő
gyokossyintezet_placeholder

Pusztai Tímea

programszervező és klienskapcsolati referens
_MCS0397- Király Anikó

Király Anikó

intézeti referens

Nézd és olvasd!

indul
2024.04.23.

„Maga Jézus lépett melléjük...”

Egy túra a természetben esély arra, hogy Istent a saját maga építette katedrálisban dicsőítsük. Talán ez is oka lehet annak, hogy a Gyökössy Intézet lelkipásztoroknak és házastársaiknak. hirdetett zarándoklatot.

Pár- és családterápia - Gyökössy Intézet
2024.01.02.

Ölelj át! – Kapcsolatépítő házaspárkuzus

Az Érzelmi Fókuszú Terápiára épülő programot jó szívvel ajánljuk azoknak a lelkipásztoroknak és házastársuknak, akiknek kevés idejük van kapcsolatuk ápolására és szeretnék úgy igazán felfrissíteni a házasságukat.

tasha_chapman_foto_sebestyen_laszlo_1.width-1280
2023.06.15.

A lelkészek elsősorban Isten juhai, csak másodsorban pásztorok

A Szentírás kihívások elé állít, de nem azt várja, hogy felőröljük magunkat a feladatainkban. Isten azt szeretné, ha célba is érnénk, nem csak azt, ha kimerülésig küzdenénk

sln4482-9c868911b5.width-1280
2023.05.23.

A lelkész a családjával van jelen a szolgálatban

Amit a lélektan megtanít nekünk önmagunkról, működésünkről, az ugyanaz, mint amit a Biblia mond, csak egész más fogalmakat használ

l1001926-f7a7bdb62c.width-1280
2023.05.21.

Legyen gondod önmagadra és a tanításra!

A lelkipásztor felelőssége egyedülálló, hiszen nemcsak a saját lelki életét kell karbantartania, hanem a rábízottakét is.

lelki_ehseg_konferencia.2023_4_bazanth_ivola_.width-1280
2023.03.04.

Lelkésszé válni újra és újra

Kihez fordulhat a lelkipásztor lelkigondozásért? Mit is jelent napjainkban a lelkészi magány? Milyen útjai vannak az elhívás fenntartásának, megújításának?